thema
Bodies in Space5

The Lab

Richting vinden door te dwalen

interactive installation

methoden: Surface of Sensitivity5 Disorientation4 Body in Movement8 Take Your Time6

binnenkort

agenda
  • 11.09-15.09 The Lab

    Koepelhal, Tilburg

Richting vinden door te dwalen

“Dwalen is in het Antropoceen een permanente conditie met een onzekere uitkomst. Het is onze taak niet een weg uit het labyrint der bestaan te vinden, maar te leren met dit dwalen om te gaan.”

– René Ten Bos, hoogleraar filosofie

The Lab is een zintuiglijke installatie geïnspireerd op het labyrint en al zijn mythen, waarbij het gedesoriënteerde lichaam van de bezoeker geleidelijk de dwalende protagonist wordt. Door met filosofie, beweging en scenografie in te spelen op de zintuigen van iedere individuele bezoeker stelt The Lab de collectieve vraag: Waar gaan we heen?

In een wereld waarin ‘de waarheid’ steeds meer wordt verkruimeld tot een maakbaar concept dat ingezet kan worden als machtsmiddel, ontbreekt het ons aan richting. In de lange val die hieruit volgt, grijpen we om ons heen op zoek naar houvast en dat wat we al wel kennen: Orde, uitersten, traditionele waarden, zekerheid. The Lab is een antidotum in deze conceptuele chaos. Het werk is er niet om antwoorden of nieuwe houvast te bieden, maar om ons te leren met onzekerheid en richtingloosheid om te gaan.

The Lab wordt gemaakt door choreograaf en filosoof Annemijn Rijk (Body of Art) en scenograaf Theun Mosk (Ruimtetijd). Componiste Aura Bouw tekent voor de muziek. The Lab is een werk los geworsteld van culturele codes, ook los van die van musea of theaters en wordt op locatie getoond.

In The Lab houden we ons bezig met de (toekomst)vraag: Waar gaan we heen? Het werk is er om die vraag te stellen, niet om het antwoord te geven. Desalniettemin zal The Lab, door zijn verschillende benaderingen en onderdelen, wel een diagnose kunnen stellen over ons mens-zijn in deze tijd. We leven in een wereld vol planning, beheersing en efficiëntie. Wat gebeurt er met ons, welke inzichten komen naar boven, als we tijd en ruimte krijgen om het tempo van het dagelijks leven en de rechtlijnigheid van ons denken even op te geven? The Lab is er niet om iedereen van richting doen te veranderen, we prediken geen ‘betere toekomst’, maar om ruimte te creëren voor dat wat nu (in ons) speelt: De klimaatcrisis is nú, de humanitaire crisis is nú, de toekomst is nú, de onenigheid over de ‘waarheid’ is nú, ons leven is nu. Zo brengt een vraag over de toekomst, ons uiteindelijk dichtbij onszelf.


De bedoeling van dwalen is niet dat je de weg weer vindt, maar The Lab biedt een kans om met dit dwalen om te gaan. Paradoxaal genoeg is het juist deze staat van zijn, dit belichaamde niet-weten waarvan wij denken dat het tot een nieuwe verhouding tot het zelf of de wereld om ons heen kan leiden. We hebben dan ook bewust voor de titel ‘The Lab’ gekozen: Het is een afkorting voor zowel Labyrint, als voor Laboratorium. The Lab stelt middels een zintuigelijke ervaring, de ervaring van dwalen en beweging de vraag waar we heen gaan, nu onze decennia oude stip aan de horizon langzaam verdampt. Het antwoord schuilt in het lichaam van publiek. Publiek is protagonist in dit werk, maar even goed een ‘lab rat’ die wandelend door The Lab nieuwe inzichten mee naar buiten neemt. Deze inzichten worden door ons verzameld, geanalyseerd door onze social designer, en in heldere vormgeving op onze website geplaatst.

The Lab gaat 11 september 2025 in première in de Koepelhal in Tilburg.

Eerste research afbeeldingen The Lab (zomer 2024)