over ons
Body of Art is het platform dat de ideeën en producties van choreograaf en filosoof Annemijn Rijk realiseert.
Het ongefilterde, communicatieve lichaam, en de manier waarop ons lichaam de wereld waarneemt en zo onze realiteit creëert, vormt een basis in al haar werk.
Annemijn: ‘Kijkend naar de wereld om me heen, ben ik als maker op zoek naar ‘tussenruimte’, ruimte voor verandering, voor het besef dat het ook anders kan. Inspelen op de zintuigelijke beleving, de manier waarop we de wereld waarnemen bijstellen, en het publiek terugbrengen naar hun kern, hun eigen lichaam, zijn methodes die ik daarvoor hanteer.’
methoden
Feeling Present
Aanwezig zijn kan ons bewustzijn van het huidige moment vergroten en de focus weg halen van zorgen over de toekomst of spijt over het verleden. Als we de toekomst willen veranderen, geven we de aanzet daarvoor in het huidige moment. Aanwezigheid schept autonomie. Met mijn werk probeer ik het publiek in hun lichaam, in het nu, te krijgen en hen aanwezig te maken.
Stimulating The Senses
Afgestudeerd in de fenomenologie, omarm ik het idee dat we de wereld tot ons komt via onze zintuigen. Het stimuleren van de zintuigen, wat ik graag doe door prikkels weg te laten in plaats van toe te voegen, maakt dat we meer 'in' ons lichaam komen en scherper kunnen waarnemen. Ik probeer mijn publiek op een belichaamde manier te bereiken en het rationele en analytische denken even uit te stellen.
Descending, Ascending
Om een transformatie te ondergaan en verandering te bewerkstelligen, is het soms nodig onze comfort zone te verlaten. Ik werk hiervoor met de drie fases van een 'liminal experience'; een overgangsperiode of toestand tussen twee duidelijk gedefinieerde fasen, gekenmerkt door onzekerheid en ambiguïteit, waarin oude identiteiten worden uitgedaagd en nieuwe vormen van zelfbewustzijn beginnen te ontstaan. Om een liminale ervaring aan te dragen werk ik in de studio met performers, alsook in de opbouw en beleving van mijn werk, met de metaforen van afdalen en opstijgen.
Disorientation
We ervaren de wereld door onze zintuigen; oren, ogen, neus, tast. De synergie van deze zintuigen bepaalt ons wereldbeeld. Door de manier waarop we waarnemen te beïnvloeden, te destabiliseren, of te desoriënteren, ontstaat er ruimte voor een nieuw wereldbeeld, nieuwe oplossingen, of nieuwe manieren van jezelf verhouden tot de wereld. Het even niet weten levert soms meer kennis, dan constant grip hebben op de wereld om je heen.
Surface of sensitivity
Een van mijn wensen voor het publiek is om de oppervlakte van hun sensitiviteit te vergoten. Daarmee bedoel ik het zintuigelijk-tactiele veld van hun zenuwstelsel, zodat je letterlijk fysiek gevoeliger wordt. De nabijheid van performers en het gebruik van zacht licht zijn zintuigelijke manieren op dit te bereiken. Conceptueel zet ik deze methoden is door bijvoorbeeld activistische thema's niet met nadruk en agressie, maar met zachtheid en empathie te benaderen.
Take your Time
Om tot de diepere lagen van een werk, maar óók die van jezelf door te dringen, is tijd nodig. In mijn werk krijg je de tijd om dat wat je ervaart tot je te nemen en te incorporeren.
Ook neem ik tijd om het publiek voor te bereiden alvorens ze een werk bezoeken. De wachtkamer die ik voor Woman's Work creëerde was een manier om het lichaam leeg en ontvankelijk te maken ter voorbereiding op het ervaren van werk. In de studio met performers werk ik met tijd en herhaling. De tijd nemen en een oefening drie keer doen opent meer nieuwe lagen dan wanneer we na één keer doorgaan met iets anders.
Breath
Adem is er altijd. Ademhaling om ritme te creëren, concentratie te verhogen, om gezamenlijkheid uit te dragen, een tempo op te voeren. Inademing als teken van hoop, inspiratie, of als bouwsteen. Uitademing als ontspanning, teken van loslaten, of afdalen. Iedereen heeft een lichaam, iedereen haalt adem. Adem is er altijd.
Body in movement
Het lichaam in beweging, zowel dat van performers, als dat van publiek. Afgestudeerd als choreograaf en zelf met geruime danservaring neem ik beweging als uitdrukking van een energie. Ik streef geen esthetisch ideaal na, maar neem het lichaam in beweging als een directe vertaling van dat wat zich in het binnenste afspeelt.
Transparency
Ik zoek met performers naar een zo transparant mogelijke staat van 'zijn'. Onderdeel uitmaken van een performance en zo naturel mogelijk aanwezig zijn, zonder ijdelheid of maskers, ook als er een publiek naar je kijkt, is een uitdaging en maakt kwetsbaar. Maar transparantie draagt een enorme zeggings- en aantrekkingskracht in zich. Het kan ontwapenen en zo nieuwe mogelijkheden, associaties, reflecties, en emoties oproepen.
Silence & Resonance
Kunst kan ons innerlijke kompas kalibreren, zolang we tijd en ruimte krijgen en nemen om dit toe te staan. Het werken met (tijdelijke) stiltes, verstilling of de afwezigheid van prikkels, verscherpt de zintuigen en schept ruimte voor het incorporeren van dat wat we als publiek beleven.
In de studio werk ik met 'stiltedagen', dagen waarop iedereen in de studio zo min mogelijk zegt. Dit creëert concentratie en maakt dat we echt moeten luisteren naar dat wat zich in en tussen onze lichamen afspeelt.
Annemijn werkt in wat zij de ‘Grey Space’ noemt, de artistieke ruimte en methodiek die ze voor haar Master thesis filosofie definieerde als de plek waar de kunstenaar, kunstwerk en publiek door belichaamde interactie gezamenlijk een werk tot leven brengen.
Het lichaam van het publiek wordt door de zintuigelijk-immersieve vorm van haar werk actief en op een diep belichaamd niveau benaderd.
Body of Art producties zijn totaalervaringen, en combineren elementen uit choreografie, theater, mime, scenografie, en filosofie. Een passend contextprogramma en de juiste publieksbegeleiding en voorbereiding vormen onderdeel van het artistiek geheel.
Ons steunen?
doneer hier
Kennisdeling
Naast de creatie van haar artistieke werk is Annemijn ook publiek spreker en geeft ze informatieve en vermakelijke lezingen. Deze lezingen zijn aanvullingen op haar werk, of kunnen los in opdracht ontwikkeld worden. De kracht van haar lezingen zit in het op een toegankelijke manier inzicht geven in complexe of moeilijk te bevatten materie, zoals het creatief proces of filosofisch gedachtegoed.
Lezingen kunnen aangepast worden op een specifiek thema, maar de artistieke kern en voorbeelden zijn altijd afkomstig vanuit een van de Body of Art producties. Met een beetje extra uitleg wordt zo de potentieel levens-veranderende kracht van kunst voor iedereen toegankelijk. Eerder gaf Annemijn lezingen over de waarde van kunst bij de Nacht van de Filosofie, over impact en kunst bij Brabant-C, en over hoe kunst kan bijdragen aan trauma-verwerking bij Orange the World en op meerdere zorgcongressen van Celevt.
Lezing samenstellen?
neem contact op