Kijk eens niet op de bordjes

Tekst en uitleg horen net zo bij een museumzaal als de spotjes aan het plafond: ze wijzen bezoekers de weg. De maker van de tentoonstelling Soulmates kan in die zin op zeker drie manieren context geven aan de vier meisjesportretten die in de kelderzaal van het Stedelijk Museum Breda hangen. De toelichting kan gaan over de fotograaf, over de sociaal-maatschappelijke betekenis van haar foto’s of over de gedreven verzamelaar die de kleurenclose-ups in bezit heeft.

Maar het museum deed nog iets anders: het vroeg filosoof en choreograaf Annemijn Rijk een ‘zintuiglijke dwaalroute’ te maken. Zij gooit het over een andere boeg: ze haalt informatie weg. ‘Laat je niet afleiden door tekst’, zegt ze aan het begin van Wander/Wonder, zoals haar 40 minuten durende ‘audiobeleving’ is getiteld. ‘Het is heel logisch dat je ogen zoeken naar uitleg, maar de route die wij volgen focust zich op de zintuiglijke waarneming, intuïtie en ontspanning.’

Lees het hele artikel over Wander/Wonder in Stedelijk Museum Breda, over Room to Breath in Museum van de Geest in Haarlem en over experimenteren met oefenruimten voor een meer aandachtige manier van leven.
Kijk eens niet op de bordjes, maar erváár de kunst. Deze musea experimenteren met mindful kunst beleven / Alex Burghoorn / De Volkskrant / 19 december 2024

Met oortjes in dansen we naar de ontletterde toekomst

Socrates klaagde al dat het schrift, die nieuwerwetse technologie, ons vermogen tot onthouden aantastte. Zijn audiotours, luisterboeken en andere praattechnologie ook een verarming, vraagt Christiaan Weijts zich af.

„De komende veertig minuten gaat het om jou en jouw binnenwereld. Iedereen met een lichaam kan deze route afleggen. Ik wil je vragen met niemand in de buitenwereld contact te maken.”

Het is een zachte vrouwenstem die mij dit via een koptelefoon vertelt, in het Stedelijk Museum in Breda. De fototentoonstelling heet Soulmates, en ik sta bij de ingang, bij de iconische vrouw in gele jurk van Erwin Olaf. Lang kan ik haar niet bekijken. De stem dirigeert me naar een ander werk. Deze meditatieve audiotour is een ‘dwaalroute’, maar ik word wel volledig aan het handje genomen.

Maar geldt voor een essay niet hetzelfde?

Lees hier het hele essay over mondelinge overdracht, audiotours, vertelcultuur, en Wander/Wonder als ervaring / Met oortjes in dansen we naar de ontletterde toekomst / Christiaan Weijts / NRC / 7 februari 2025